Internet adresi nedir? Domain ismi ve IP numarasi ne demektir?
Internet'e bagli her bilgisayarin kendine özgü bir adresi vardir. Domain Name System (DNS) olarak adlandirilan hiyerarsik bir isimlendirme sistemi ile (Internet adresi), internete bagli bilgisayarlara ve bilgisayar sistemlerine isimler verilir. DNS de, bir TCP/IP servis protokoludur. DNS, 'host' olarak adlandirilan internete bagli tüm birimlerin yerel olarak bir agaç yapisi içinde gruplandirilmasini saglar. Bu sekilde, bütün adreslerin her yerde tanimli olmasina gerek kalmaz. Örnek olarak, itu.edu.tr altinda, ehb.itu.edu.tr, onun altinda da, titan.ehb.itu.edu.tr vb seklinde dallanmis bir çok adres olabilir.
Her bir internet adresine 4 haneli bir numara karsilik gelir. a.b.c.d seklindeki bu numaralara IP (Internet Protocol) numaralari denir. burada, a,b,c ve d 0-255 arasinda degisen bir tam sayidir. (32 bit adresleme sistemi). Örnek olarak titan.ehb.itu.edu.tr için bu numara 160.75.27.250 'dir.
Her internet adresinin ilk kismi bulundugu domain'in network adresini, son kismi ise makinanin (host) numarasini verecek sekilde ikiye bölünür. Bir bilgisayar aginda bulunan makinalarin miktarina göre makina numarasi için ayrilan kismin daha büyük veya daha küçük olmasi gerekebilir. Degisik ihtiyaçlara cevap verebilmesi açisindan IP adresleri asagidaki sekilde gruplanmistir.
Class A network adresleri 1.0.0.0 adresinden 127.0.0.0 a kadar olan araligi kaplarlar. Her networkte kabaca 1.6 Milyon makina bulunabilir
Class B network adresleri 128.0.0.0 adresinden 191.255.0.0 adresine kadar olan araliktadir: 16065 network adresi ve her networkte kabaca 65500 makina bulunabilir
Class C network adresleri 192.0.0.0 adresinden 223.255.255.0 adresine kadar olan araliktadir. Herbiri 254 makinadan olusan yaklasik 2 milyon network adresi barindirir.
Class D 224 ve 254 arasinda kalan adresler herhangi bir newtwork tanimlamazlar, ileri kullanimlar için rezerve edilmislerdir.
Bu domain adreslerinin dagitimi NIC (Network Information Center) tarafindan yapilir, daha sonra her domain sahip oldugu adresi kendi ihtiyaçlarina gore parçalayarak dagitabilir. (Son zamanlarda,sinirli sayidaki internet adres uzayinin bitebilecegi düsüncesi ile, yeni bir adresleme stratejisine dogru da gidilmektedir. önümüzdeki yillarda, yeni tip IP adreslerinin (128 bit) ortaya çikacagini bekleyebiliriz.)
Bu IP numaralarina (domain adreslerine) karsilik düsen bir makina ismi de bulunur. Bu sayede makinalarin isimleri daha kolay akilda kalir. Her domain'de o domaine ait IP numaralari ile bu isimler arasinda geçisi saglayan bir servis (Domain Name Service) bulunur. Bu servis ayni zamanda diger domain'lere ait isimleri ilgili DNS'lere sorarak ögrenir.
Örnegimize geri dönecek olursak. Istanbul Teknik Universitesi bir Class B network numarasina sahiptir. (160.75.0.0) .itu.edu.tr domaininde bulunan tum IP numaralari 160.75. ile baslar. Bilgi Islem Merkezi bu numarayi yerel aglara dagitmistir. Elektronik-Haberlesme Bölümü domain'i ne (160.75.27.0) numarasi verilmistir. burasi da ehb.itu.edu.tr olarak tanimlanmistir. Bu network içerisinde yer alan makinalarin hepsi 160.75.27. numarasi ile baslar, söz gelimi bu network'de yer alan titan ismi verilen makinenin IP numarasi 160.75.27.250 --> titan.ehb.itu.edu.tr seklindedir.
Dikkat edilirse bir host numarasi 1 den 254 e kadar 254 farkli deger alabilir. Zira 0 ve 255 bu numaralandirmada özel anlamlar içerirler. 0, network'u tanimlarken 255 de o network'teki tum hostlari tanimlar.
127.0.0.1 adresi ve 127.0.0.0 Network'u test ve gelistirme için kullanilir. 127.0.0.1 adresi her makinanin kendisini tanimlar buraya gonderilen her sey, sanki bir baska network'ten geliyormus gibi makinaniza geri dönecektir. Bu sayede herhangi bir network baglantisi olmadan bazi denemeler yapilarak network yazilimlari gelistirilebilir.
DNS, ayrica, Internet adresini nümerik adrese çevirir. Domain'ler hiyerarsik DNS adresleme sistemi içindeki farkli yapilari temsil ederler. Her domain kendi içinde bagimsiz bir topluluktur. Dogal olarak, herkes kafasina göre gelisi güzel internet domain ismi ve IP numarasi alamaz. Network Information Center (NIC)'e bunun için basvurmak gerekir. Aksi taktirde karmasayi siz düsünün!!!